dimarts, 16 de maig del 2017

Postura de CCOO front la política de PDI de la UB

La situació actual evidència un cop més els mateixos problemes que portem anys arrossegant:

-          condicions de treball indigne per a una part del professorat

-          falta de promoció acadèmica

-          falta d’estabilització del professorat

-          envelliment de la plantilla

-          manteniment dels mecanismes estructurals de precarització.

Una part del professorat de la UB es troba en condicions laborals inacceptables. Ho són ara i ho han sigut durant llargs anys. La pregunta sobre què fer davant d’aquesta situació interpel·la el conjunt del professorat, a més de les autoritats acadèmiques i la Generalitat de Catalunya.

Davant de la situació actual en la que al professorat a temps complert permanent se li recorda la normativa de PDA vigent des de 2012, cridem al professorat i als càrrecs acadèmics a prendre les següents mesures:

-          Complir estrictament les 1650h establertes a la normativa que regula la jornada laboral i el PDA. Això implica que al programar el curs 2017-8 el professorat no hauria d’acceptar que el seu PDA excedeixi de les 1650h. El lema és: ningú per sobre de 1650h.

En el context actual, les hores que es fan de més contribueixen a tapar problemes que la institució universitària fa molt temps que no ha entomat. La solució al problema no pot passar per contractar professorat en condicions precàries com a mà d’obra barata amb l’esperança de que algun dia millorin les seves condicions de treball.

-          Posar fi a la utilització de falsos associats per cobrir les necessitats docents. La figura de l’associat està ben definida en la llei i en el conveni laboral. S’ha d’acabar amb l’abús existent sobre una part del professorat no permanent.

Tanmateix, les tasques docents estructurals han de ser desenvolupades per professorat estable que pugui treballar en condicions dignes. Això suposa no col·laborar en la precarització del professorat. La docència s’ha d’impartir en condicions dignes i estables. Els complements i aportacions externes són molt rellevants, però no es poden utilitzar com a mà d’obra barata per fer feines que ha de fer el professorat permanent. ¿Acceptaríem a l’educació infantil, a primària, a secundària, a cicles formatius, a batxillerat... professorat precaritzat, amb salaris de misèria, per desenvolupar tasques que són estructurals i bàsiques per la institució educativa? La resposta és i ha de ser: No! Llavors, per què s’utilitza i accepta aquesta precarització a la Universitat?

-          En els casos en els que les autoritats acadèmiques detectin incompliments inadmissibles per part d’empleats públics, el deure legal de les autoritats acadèmiques és actuar per posar fi a les situacions que es detectin i aplicar les sancions corresponents. La defensa de la Universitat pública també passa per exigir responsabilitats quan es detecten comportaments inadmissibles.

Respecte a la vaga de PDI proposada per Transformem UB, trobem legítim que cada sindicat o plataforma decideixi quina ha de ser la seva postura, però no ens hi podem afegir ja que ha estat una decisió unilateral no consensuada i considerem que la problemàtica és mes global. Es tracta d’unir forces, de consensuar postures i accions i de pensar i impulsar accions per afrontar els problemes que ens afecten com a col·lectiu docent i investigador:

Per tant, us animem a adherir-vos al lema: Ningú per sobre de les 1650h!

Per condicions de treball dignes per tots els docents!

Així mateix, com us vam informar el dia 6 d’abril CCOO continuarem treballant en el sí dels òrgans unitaris de representació del PDI (Comitè d’Empresa i Junta de Personal) per vetllar pels interessos de tot el col·lectiu, i per platejar de manera consensuada una resposta front la situació actual. En aquest sentit, podeu el correu que el CE de PDI va enviar ahir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada